Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

oponki serowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

ser twarogowy 500 g
cukier 2 łyżki
masło lub margaryna 125 g
jajko 2 sztuki
śmietana 18 proc 2 łyżki
mąka pszenna 500 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

dodatkowo

smalec 1/2 kg
cukier puder 1 szklanka

Porada

oponki najlepsze są zaraz po usmażeniu,suto obsypane cukrem i podane z gorącą czekoladą do popicia.

Przepis i sposób przygotowania na: oponki serowe

Wszystkie składniki zagnieść na miękkie ciasto. Wałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać kółka z dziurką. Rozgrzać smalec, a gdy będzie gorący smażyć oponki. Osączać na papierowym ręczniku i obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak