Sposób przygotowania

Gęś umyj dokładnie zimną wodą, a następnie osusz z nadmiaru wody. Z wierzchu i w środku posól i obsyp kminkiem. Włóż przygotowaną gęś do naczynia do pieczenia, tak by je wypełniała i przykryj pokrywką.
Włóż gęś do piekarnika (z rusztem ustawionym na jednej trzeciej wysokości patrząc od dołu piekarnika) i nastaw temperaturę na 120°C. Piecz wolno około 5-6 godzin. Żeby uzyskać złocistą chrupiącą skórkę, piecz bez przykrywki przez ostatnie 10 minut w 200°C.
Umyj warzywa. Przysmaż świeżo pokrojoną cebulę na maśle, dodaj grubo utartą dynię, dolej trochę wody i duś. Kiedy dynia jest prawie miękka, zagęść ją mąką rozrobioną w odrobinie wody. Na koniec dopraw suszonym rozmarynem, cukrem i octem winnym i gotuj jeszcze przez chwilę.
Czerwoną kapustę poszatkuj i posyp 1 łyżeczką soli by zmiękła. Następnie zalej wodą i duś aż kapusta będzie miękka (ok. 20 -25 minut). Przygotuj zasmażkę. W garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj chwilę do uzyskania jednolitej, złocistej konsystencji. Zasmażkę dodaj do kapusty i całość gotuj kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj ocet winny i dopraw do smaku cukrem i solą.

Komentarze

  • 0
    ja
    Opublikowano

    Bożena Matuszczyk

    Pysznie przyrządzona gęś i na pewno bardzo smaczna a ta skórka taka chrupka.Pychotka.;).;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !