Przepis i sposób przygotowania na: Curry indyjskie z mango
Pokrój połowę cebuli i czosnek na cienkie plasterki. Przekrój papryczkę chili, usuń z niej nasiona i pokrój ją drobno. Oczyść trawę cytrynową, zgnieć ją nożem i pokrój. Obierz imbir i mango i pokrój je na małe kawałki. Pokrój pierś z kurczaka w paski.
Nalej olej do głębokiego rondla. Wrzuć cebulę i mięso – smaż mieszając od czasu do czasu. Dodaj trawę cytrynową, chili, imbir i czosnek – przesmaż je krótko. Dodaj przyprawę curry. Wlej mleczko kokosowe, wymieszaj całość i gotuj wszystko pod przykrywką przez około 10 minut. Następnie wrzuć mango i gotuj przez chwilę. Curry dobrze smakuje doprawione sokiem z limonki, solą morską i pieprzem. Warto posypać je również posiekaną kolendrą i świeżym chili.
Podawaj w misce z chlebkami naan albo ryżem.