Naleśniki bananowe z marmoladą dyniową

Naleśniki bananowe z marmoladą dyniową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mleko

    40 ml
  • banan

    2 szt.
  • jajka

    2 szt.
  • cukier

    30 g
  • drożdże świeże

    20 g
  • sól

  • skórka z cytryny

  • mąka pszenna

    300 g

Marmolada

  • miąższ z dyni

    250 g
  • sok pomarańczowy

    50 ml
  • sok z imbiru

  • sól

  • cukier

    100 g
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • imbir mielony

    1/2 łyżeczki
  • woda

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Zmieszaj mleko z pokruszonymi drożdżami, łyżką mąki i łyżką cukru i zostaw ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W misce połącz pozostałą mąkę ze skórką cytrynową i szczyptą soli. Wymieszaj całość z zaczynem drożdżowym, dodaj jajka i mieszaj do uzyskania delikatnego ciasta. Nakryj wszystko ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Na patelni podgrzej olej. Zrób małe naleśniki, smaż je mniej więcej po 2 minuty z każdej strony. Przed obróceniem naleśnika, włóż do niego 4 plastry banana.
Marmolada:
Wymieszaj 200 ml wody z cukrem, sokiem pomarańczowym i szczyptą soli w rondlu. Dodaj pokrojony miąższ dyni i sok z imbiru. Gotuj na małym ogniu, aż dynia lekko się rozgotuje. Pilnuj by całość nie zgęstniała. Nadziewaj naleśniki marmoladą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

23.01.2018 10:03
Bardzo lubimy naleśniki, dlatego porywam chociaż jeden bardzo smakowity naleśnik;)

bietka

22.01.2018 19:24
Na sam widok ślinka mi cieknie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat