Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki w sosie pieczarkowym
- Prosty przepis na polędwicę wieprzową
- Delikatne mięso
- Kremowy sos pieczarkowy
Rozpływające się w ustach mięso, kremowy sos, wszystko przygotowane w krótkim czasie. Te tradycyjne polędwiczki w sosie pieczarkowym zachwycają prostotą wykonania i wyśmienitym smakiem!
1. Polędwiczkę kroimy na 1,5 cm plastry. Oprószamy solą i pieprzem, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pięścią lekko je rozbijamy. Smażymy na rozgrzanym oleju, na złoto. Przekładamy na talerz, przykrywamy folią aluminiową.
2. Na tłuszcz ze smażenia dodajemy masło, roztapiamy, dodajemy posiekaną cebulę, oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Zrumieniamy, dodajemy mięso i zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, dusimy 20 min.
3. W międzyczasie śmietanę rozrabiamy z mąką, hartujemy sosem z pieczenia, dokładnie mieszamy i dodajemy do całości, dusimy do pożądanej konsystencji. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.