Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kiszoną kapustą ,grzybami i żurawiną
w tym czasie przygotować farsz
w głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę,do cebulki dodać opłukaną i odciśniętą kapustę kiszoną .Podlać delikatnie wodą lub bulionem i przyprawić solą i pieprzem. Zagotować i pod przykryciem dusić ok 40 min.Na koniec duszenia dodać żurawinę.
W rondelku rozgrzać 2 łyżki masła i podsmażyć delikatnie posiekany czosnek ,dodać rozmrożone i pokrojone grzyby .Wszystko smażyć ok 4 min na małym ogniu.Przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Podsmażone grzyby dodać do kapusty .Mąkę rozmieszać z odrobiną wody i dodać do farszu .Wszystko wymieszać .Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki
Wyjąć ciasto z lodówki .Połowę ciast odkroić ,a resztę schować do lodówki
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim posmarowaną masłem formę do tarty.(dno i boki)Ciasto przykryć folią aluminiową ,na folię wysypać fasolę aby obciążyć spód.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 190st i piec ok 15 min. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze ok 10 min
Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz ,a następnie z ciasta które zostało wyciąć po rozwałkowaniu paseczki i ułożyć na wierzchu tworząc kratkę.Pozmarować rozmąconym żółtkiem i wstawić do piekarnika (180st)i piec ok 25 min