Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

MUFFINY PIERNIKOWE Z KREMEM MASCARPONE

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Muffiny

mąka
200 g
cukier
150 g
sól
szczypta
Sklep Prymat
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
łyżka
Sklep Prymat
cynamon
łyżeczka
Sklep Prymat
cukier wanilinowy
1/2 opakowania
kawa rozpuszczalna
łyżeczka
proszek do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat
2/3 łyżeczki
Sklep Prymat
mleko
75 ml
miód płynny
1 i 1/2 łyżki
olej
125 ml
maślanka
150 ml
jajko
2 średnie

Krem

serek mascarpone
200 g
śmietana 30%
150 g
cynamon
Sklep Prymat
cukier puder

Dodatkowo

kolorowa posypka
srebrne perełki różnej wielkości

Przepis i sposób przygotowania na: MUFFINY PIERNIKOWE Z KREMEM MASCARPONE

Do miski wsypuję mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kawę, cukier wanilinowy, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie mieszam.
W rondelku mieszam mleko z miodem i podgrzewam do momentu rozpuszczenia.
Do drugiej miski wlewam maślankę i olej, wbijam jajka oraz dodaję mieszankę mleka z miodem, miksuję.
Przelewam mokre składniki do miski z mąką, miksuję na jednolitą masę.
Formę na muffiny wykładam papilotkami, wlewam masę (zostawiam około 1 cm od góry bez masy). Piekę około 20 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach (grzałka góra-dół). Studzę.
Śmietanę ubijam z cukrem pudrem (3-4 łyżki), następnie dodaję cynamon i stopniowo mascarpone. Miksuję na najmniejszych obrotach do momentu połączenia się masy.
Muffiny dekoruję przygotowanym kremem oraz srebrnymi perełkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak