Przepis i sposób przygotowania na: Warstwowa sałatka śledziowa z pieczonym burakiem
Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez minimum godzinę. W trakcie raz lub dwa razy zmieniać wodę. Następnie osuszyć płaty ręcznikiem papierowym i pokroić je w sporą kostkę.
Buraka obrać, pokroić w kostkę. Groszek odsączyć dokładnie z zalewy. Czerwoną cebulę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę.
Przygotować sos: jogurt naturalny wymieszać z majonezem, świeżo zmielonym pieprzem i małą szczyptą soli.
W szklanej misce układać następujące warstwy: buraki, groszek, połowa sosu, śledzie, cebula, ogórki i znów buraki, groszek i śledzie. Na wierzch wyłożyć resztę sosu. Przed podaniem najlepiej wstawić sałatkę do lodówki na minimum godzinę, aby składniki się "przegryzły".
Smacznego :)