Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakaliowe bajaderki z nutką piernika

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto: 20-25 dag piernikowe
herbatniki 10 dag
śliwki suszone 10 dag
daktyle 10 dag
orzechy włoskie 4-5 dag
skórka pomarańczowa kandyzowana 2-3 łyżki
kakao 1 łyżka
masło 5-7 dag
śmietana gęsta 2-3 łyżki
spirytus 1 łyżka
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Bakaliowe bajaderki z nutką piernika

Kroki postępowania

1
Suszone miękkie śliwki i daktyle zmiksować lub bardzo drobno posiekać.
Krok 1 - Bakaliowe bajaderki z nutką piernika  foto
2
Ciasto i herbatniki pokruszyć lub zetrzeć na grubej tarce. Połączyć z bakaliami, dodać skórkę pomarańczową, posiekane orzechy, masło, kakao, spirytus i śmietanę.
Krok 2 - Bakaliowe bajaderki z nutką piernika  foto
3
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. ( ilość śmietany i masła zależy od tego jak wilgotne jest ciasto piernikowe )
Krok 3 - Bakaliowe bajaderki z nutką piernika  foto
4
Z tak przygotowanej masy formować kuleczki wielkości włoskiego orzecha i obtaczać w wiórkach kokosowych. Odłożyć do lodówki do schłodzenia.
Krok 4 - Bakaliowe bajaderki z nutką piernika  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 01.01.2018 13:45
Mniam uwielbiam bajaderki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak