Przepis i sposób przygotowania na: Miodowo- bakaliowy sernik
Kroki postępowania
Do malaksera przekładamy sery, masło, cukier, miód oraz żółtka Składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Do połączonych składników dodajemy olejek pomarańczowy, mąkę krupczatkę, budyń oraz proszek do pieczenia. Całość ponownie miksujemy. Tak przygotowaną masę serową łączymy z ubitą pianą z białek.
Gotowy ser wylewamy na miodowo- piernikowe ciasto kruche. Ser wylewamy porcjami, jednocześnie zatapiająć z min bakalie. Gotowy wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180˚C.
Upieczeniu wyjmujemy i dokładnie studzimy (najlepiej przez noc).
Zimny sernik wykańczamy czekoladowo-bakaliową polewą. Przed dekoracją możemy ściąć zrumieniony wierzch sernika.
Masło, rozdrobnioną czekoladę oraz mleko umieszczamy w garczku. Składniki podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia i połączenia się ze sobą. Gotową czekoladę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej bakaliową mieszankę. Gotową polewę wykładamy na zimny sernik. Ciasto schładzamy, by polewa zastygła i gotowe. Sernik kroimy ciepłym i ostrym nożem (np. zanurzonym wcześniej w gorącej wodzie). Wówczas polewa idealnie się kroi.