MAKÓWKI

MAKÓWKI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masa makowa

    1 puszka
  • orzechy włoskie

    100 gram
  • rodzynki

    100 gram
  • migdały siekane

    100 gram
  • wiórki kokosowe

    100 gram
  • mleko 3,2%

    0.5 litra
  • aromat migdałowy

    1 szt
  • masło

    50 gram
  • bułka czerstwa

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku podgrzewamy mleko z masłem do wrzenia.Do mleka przekładamy masę makową ,dodajemy rodzynki,posiekane orzechy,migdały i kokos.Gotujemy masę kilka minut ciągle mieszając.
Bułkę kroimy na cienkie kromki.
Na dnie miski wykładamy trochę masy i układamy kromki bułki.Zalewamy warstwą masy makowej i znowu układamy bułkę.Powtarzamy tę czynność do skończenia składników.Wierzch deseru dekorujemy bakaliami.
Jest to typowy deser śląski robiony tylko raz w roku na Wigilię.Smacznego-warto spróbować.....

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat