Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MAKÓWKI

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa makowa 1 puszka
orzechy włoskie 100 gram
rodzynki 100 gram
migdały siekane 100 gram
wiórki kokosowe 100 gram
mleko 3,2% 0.5 litra
aromat migdałowy 1 szt
masło 50 gram
bułka czerstwa 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: MAKÓWKI

W garnku podgrzewamy mleko z masłem do wrzenia.Do mleka przekładamy masę makową ,dodajemy rodzynki,posiekane orzechy,migdały i kokos.Gotujemy masę kilka minut ciągle mieszając.
Bułkę kroimy na cienkie kromki.
Na dnie miski wykładamy trochę masy i układamy kromki bułki.Zalewamy warstwą masy makowej i znowu układamy bułkę.Powtarzamy tę czynność do skończenia składników.Wierzch deseru dekorujemy bakaliami.
Jest to typowy deser śląski robiony tylko raz w roku na Wigilię.Smacznego-warto spróbować.....

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak