Babeczki dla kruchej babeczki

Babeczki dla kruchej babeczki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    30 dag
  • szczypta proszku do pieczenia

  • margaryna

    15 dag
  • żółtka

    2
  • cukier

    3 łyżki
  • kwaśna śmietana

    2 łyżki
  • szczypta soli

  • mleko

    o,5 litra
  • jajko

    1
  • żółtko

    2
  • budyń waniliowy

    1
  • cukier waniliowy

    1
  • żelatyna

    1 łyżeczka
  • masło

    25 dag
  • cukier puder

    1
  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

PierwsMąkę, proszek do pieczenia i margarynę wysiekać. Do siekaniny dodać resztę wyżej wymienionych składników. Wyrobić ciasto, wyklejać nim foremki na babeczki. Upiec na złoty kolor. Na spód zimnych babeczek dać rodzynki i wypełnić kremem. ze 7 składników wykorzystujemy do zrobienia ciasta. Kolejne do zrobienia kremu. Z ½ litry mleka odlać ½ szklanki, rozmieszać w niej jajko, żółtka, budyń waniliowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym i szklanką cukru. Na tak gotujące się mleko wlać rozmieszane mleko z jajkiem, żółtkiem i budyniem, mieszać aż zrobi się budyń. Masę przestudzić. Osobno utrzeć masło i połączyć z wcześniej przygotowaną masą budyniową. Na koniec do masła i budyniu dodać żelatynę(rozpuszczoną w kąpieli wodnej). Dokładnie wszystko wymieszać. Tak przygotowanym kremem napełniać babeczki. Wierzch ozdabiamy w zależności od upodobania, wiórkami kokosowymi, kandyzowanymi owocami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Piotr24

28.08.2011 19:33
super:)

marcia71

28.07.2011 09:23
ale pyszności do kawki

joanna77

06.06.2011 11:45
po prostu niebo w gębie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat