Mistrz Smaku poleca: Pierś z kaczki z cytrusami, odc. 11

odc. 11 Mistrz smaku poleca

Mistrz Smaku poleca: Pierś z kaczki z cytrusami, odc. 11

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • pierś z kaczki

    4 sztuki
  • pomarańcze

    2 sztuki
  • mango

    100 g
  • ananas

    100 g
  • miód lipowy

    2 łyżki
  • likier pomarańczowy

    50 ml
  • cytryna

    1 sztuka
  • masło

    100 g

Do smaku

  • pieprz czarny mielony

    szczypta
  • Cynamon cały

    szczypta
  • mięta

    kilka listków

Marynata

  • oliwa z oliwek

    4 łyżki
  • Musztarda czeska

    2 łyżeczki
  • pieprz czarny grubo mielony

    szczypta
  • papryka słodka mielona

    szczypta
  • sól morska

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce przygotowujemy marynatę, łącząc oliwę, musztardę czeską, paprykę słodką, pieprz czarny oraz szczyptę soli. Oczyszczone piersi kaczki nacinamy pod ukosem od strony skóry i nacieramy dokładnie marynatą. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Smażymy na rozgrzanej suchej patelni od strony skóry. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Pomarańcze filetujemy, ananas i mango kroimy w większą kostkę. Na rozgrzanym maśle smażymy owoce. W trakcie smażenia dodajemy 1 korę cynamonu, mód, likier i sok wyciśnięty z cytryny. Mieszamy. Całość możemy doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Upieczone piersi przekładamy na deskę i odstawiamy na chwilę, żeby „odpoczęło”. Następnie kroimy w plastry. Piersi z kaczki podajemy na aromatycznych owocach. Danie możemy udekorować listkami mięty.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

15.12.2017 20:50
Pysznie przyrządzona kaczuszka;)

bietka

15.12.2017 18:53
Smaczna kaczuszka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat