Mistrz Smaku poleca: Łosoś pieczony ze szpinakiem, odc. 10

odc. 10 Mistrz smaku poleca

Mistrz Smaku poleca: Łosoś pieczony ze szpinakiem, odc. 10

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • łosoś filet

    160 g 4
  • Chrzan śmietankowy Smak

    4 łyżki

Marynata

  • olej z suszonych pomidorów

    4 łyżki
  • musztarda rosyjska

    3 łyżeczki
  • pieprz cytrynowy

    2 łyżki

Farsz

  • szpinak

    500 g
  • suszone pomidory

    6 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • ser feta

    100 g tarty
  • masło klarowane

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy marynatę, łącząc olej z suszonych pomidorów, musztardę rosyjską i pieprz cytrynowy. Łososia nacinamy wzdłuż i dokładnie marynujemy. Tak przygotowaną rybę odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
Czosnek kroimy w plastry, cebulę w pióra. Delikatnie podsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym. Dodajemy umyty szpinak, pokrojone w paseczki suszone pomidory i doprawiamy do smaku tymiankiem. Mieszamy i przekładamy do miski. Dodajemy starty na tarce o grubych oczkach ser feta i ponownie mieszamy.
Łososia faszerujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym 180°C.
Gotowe danie przekładamy na talerz. Podajemy z chrzanem śmietankowym. Możemy udekorować ulubionymi kiełkami lub listkami mięty.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

14.12.2017 12:59
Bardzo smaczna rybka :)

Bożena Matuszczyk

13.12.2017 22:13
Pyszna rybka, super przepis.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat