Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp z szafranem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z karpia 1 kg
bulion warzywny 500 ml
cytryna 1/2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
oliwa 4 łyżki
cebula 4 szt
orzechy włoskie 100 g
płatki migdałowe 100 g
natka pietruszki 1 łyżka posiekanej
chleb 1 kromka
Szafran nitki Prymat 1 g
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Karp z szafranem

Płaty karpia pokroiłem na kawałki. Lekko posoliłem, ułożyłem w żaroodpornym naczyniu.
Wlałem bulion warzywny, wokół ułożyłem obrane i pokrojone w ósemki cebule, posypałem rozkruszonym liściem laurowym, natką i pieprzem, polałem oliwą. Wstawiłem do rozgrzanego piekarnika, zapiekałem pół godziny.
Orzechy i płatki migdałowe zmiksowałem, chleb bez skórki , sok z cytryny i mały kawałek cienko okrojonej skórki oraz szczyptę szafranu.

Karpia ułożyłem na półmisku, na nim cebulę. Masę z miksera wymieszałem z sosem z pieczenia ryby, doprawiłem do smaku solą i pieprzem, podgrzałem, polałem karpia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak