Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z połówkami jabłek , budyniem i orzechowym lukrem
Dodać serek, posikane schłodzone masło, zagnieść ciasto.
Zagniecione ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować pod wymiar blaszki.
Budyń: Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu. Dodać cukier oraz masło , wbić żółtko energicznie mieszając do zgęstnięcia budyniu.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne.
Jeden płat ciasta położyć w blaszce do pieczenia, rozsmarować budyń, ułożyć jabłka w małych odstępach od siebie.
Jabłka oprószyć cynamon, przykryć pozostałym ciastem.
Piec ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Lukier: Cukier puder połączyć ze śmietaną do powstania gładkiego lukru.
Wsypać orzechy , dokładnie wymieszać.
Upieczone ciasto polać po całości lukrem