Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Fasolowe klopsiki w warzywach

5.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

KLOPSIKI Z FASOLI

fasola Jaś
400 g
cebula
1 szt
ząbek czosnku
1 szt
jajko
2 szt
otręby owsiane
3 łyżki
mąka ziemniaczana
1 łyżka
mąka pszenna
1/4 szkl
sól
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

SOS Z WARZYW

cukinia
małe 2 szt
cebula
1 szt
ząbki czosnku
2 szt
pieczarki
200 g
pomidory
3-4 szt
koncentrat pomidorowy
1 łyżka
bulion drobiowy
2 szkl
ocet balsamiczny
1 łyżeczka
natka pietruszki
sól
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Sklep Prymat
olej rzepakowy do smażenia

Porada

Delikatne i miękkie klopsiki przygotowane z białej fasoli podane z warzywnym sosem. Smaczne i wegetariańskie danie, które pomimo tego, że przygotowane bez mięsa jest bardzo sycące.

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolowe klopsiki w warzywach

Kroki postępowania

1
Fasolę zalać zimną wodą w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia przez parę godzin lub na całą noc. Wodę wymienić i gotować ok 1 godz, aż fasola będzie miękka. W połowie gotowania posolić.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na rumiano razem z rozgniecionym czosnkiem.
Krok 1 - Fasolowe klopsiki w warzywach foto
2
Ugotowane ziarna fasoli wystudzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sitku razem z uprażoną cebulą. Żeby masa była bardziej gładka można zmielić dwa razy. Do zmielonej fasoli wbić jajka, dodać mąkę ziemniaczaną, pszenną i otręby. Połączyć przyprawiając pieprzem. Oprószając dłonie mąką formować małe kuleczki. Odłożyć.
Krok 2 - Fasolowe klopsiki w warzywach foto
3
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę razem ze zgniecionym czosnkiem. Dodać posiekane pieczarki, a kiedy się usmażą przełożyć do garnka o szerokim dnie. Dołożyć pokrojone cukinie i pomidory. Pomidory warto wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Chwilę dusić i zalać wodą lub bulionem. Doprawić i dusić, aż warzywa zmiękną.
Krok 3 - Fasolowe klopsiki w warzywach foto
4
Na końcu do sosu włożyć klopsiki i dusić około 5 minut.  Mieszać delikatnie łyżką lub potrząsając całym garnkiem. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki. Smacznego :)
Krok 4 - Fasolowe klopsiki w warzywach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 30.11.2017 09:09
Super przepis!
SzczyptaChili 29.11.2017 17:11
Bardzo oryginalnie :)
Patrycja33 29.11.2017 00:17
super obiad :) chętnie spróbuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak