Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijna zupa z suszonych grzybów z ziemniakami i łazankami
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak zrobić rosół pod zupę
- jak zrobić zupę z suszonych grzybów
- jakie wybrać grzyby na zupę
1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w bardzo drobną kostkę. Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
2. W dużym rondlu rozgrzej łyżkę oleju, zrumień na nim cebulę, dodaj ziemniaki, marchew i listek laurowy. Całość zalej bulionem i gotuj przez około 12-15 minut. Całość dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.
3. Grzyby namocz w 500 ml zimnej wody, odstaw na 2 godziny, a następnie ugotuj do miękkości w wodzie, w której się moczyły.
4. Ostudź grzyby i pokrój w paseczki. Podsmaż je na łyżce oleju i łyżce masła. Następnie dodaj do rosołu. Później dolej połowę wywaru, w którym gotowały się grzyby i śmietanę. Całość zagotuj, ponownie dopraw do smaku solą i pieprzem, a po zestawieniu z ognia dodaj świeżo siekany koperek lub pietruszkę. Podawaj razem z łazankami.