Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Łopatka peklowana

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

łopatka wieprzowa
1,5 kg
Papryka słodka mielona Prymat
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Sklep Prymat
Czosnek suszony Prymat
Sklep Prymat
Bazylia suszona Prymat
Sklep Prymat
oregano
Sklep Prymat
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
1 czubata łyżka
Sklep Prymat
woda zimna
500 ml

Zalewa do gotowania

woda zimna
cebule
2 sztuki
ząbki czosnku
5 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Porada

Domowa wędlina na kanapki dzięki której otrzymujemy dodatkowo pyszny mięsny wywar.

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka peklowana

Mięso umyć , osuszyć , odciąć ewentualne błonki.
Oprószyć łopatkę z każdej strony paprykami , czosnkiem i ziołami.
Umieścić w zamkniętym naczyniu , odstawić na 24-36 godz do lodówki.

Po określonym czasie mięso dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.

Wodę zagotować , rozpuścić sól peklową , odstawić do całkowitego wystudzenia.

Łopatkę umieścić w ciasnym ( najlepiej glinianym lub szklanym ) naczyniu , zalać mieszanką peklującą- musi całkowicie zakrywać łopatkę.
Odstawić na 7 dni do lodówki.

Po tygodniu mięso ponownie dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą , umieścić w siatce wędliniarskiej.

Obrane cebulę pokroić w czwórki , ząbki czosnku zmiażdżyć.
W garnku z zimną wodą umieścić mięso , warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie.
Gotować 1,5 h na wolnym gazie.

Łopatkę pozostawić w zalewie do całkowitego wystudzenia , najlepiej zabrać się za cały proces wieczorem i pozostawić ją na noc.

Wywar z gotowania mięsa przecedzić i wykorzystać do domowej zupy cebulowej , warzywnej lub sosu. Jest aromatyczny i klarowny.Można go także zamrozić w małych pojemniczkach otrzymując bazę na przyszłość.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 22.11.2017 11:07
domowa-najlepsza
KORAL 21.11.2017 18:04
Dasz kawałek? Pychotka takie mięsko :)
SzczyptaChili 20.11.2017 14:13
Dziękuję :)
Jagódka17
Jagódka17 20.11.2017 13:56
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak