Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki serowe z fetą i kminkiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 500 g
serek śmietankowy 200 g
mleko ciepłe 200 ml
jajko 2 sztuki
drożdże świeże 7 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

ser feta 100 g
kminek 1 łyżeczka
białko 1 sztuka

Porada

Paszteciki mogą być śniadaniem z kubkiem mleka czy kakao lub przekąską. Idealnie będą pasowały podane z gorącym barszczem czerwonym do picia.

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki serowe z fetą i kminkiem

Kroki postępowania

1
Serek topiony roztopić nad kąpielą wodną z paroma łyżkami mleka , wystudzić.
Mąkę wymieszać z drożdżami , cukrem i solą.
Wbić jajka , wlać pozostałe mleko i serek topiony.
Wyrobić gładkie , odchodzące od dłoni ciasto.
Odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Krok 1 -  Paszteciki serowe z fetą i kminkiem foto
2
Wyrośnięte ciasto rozwałkować cienko na stolnicy oprószonej mąką ,pokroić w paski.
Każdy pasek posypać pokruszoną fetą , zwinąć w rulonik.
Krok 2 -  Paszteciki serowe z fetą i kminkiem foto
3

Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , pozostawić na kolejne 15 min.
Krok 3 -  Paszteciki serowe z fetą i kminkiem foto
4
Każdy pasztecik posmarować rozkłóconym białkiem , posypać kminkiem.
Piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Krok 4 -  Paszteciki serowe z fetą i kminkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynka455 14.11.2017 12:23
to ja poproszę z barszczykiem....pycha:)
SzczyptaChili 14.11.2017 08:34
Dziękuję :)
Futka 13.11.2017 12:34
Pyszne paszteciki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak