Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VII: Pierś kurczaka z groszkiem cukrowym, odc. 34
Kroki postępowania
Sos: Do śmietany dodajemy kilka kopiastych łyżeczek musztardy, doprawiamy solą i estragonem, mieszamy. Z kurczaka usuwamy skórę. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym z każdej strony. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju przez około 2-3 minuty po każdej stronie.
Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem pozostałym z patelni i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 minut.
Szalotki i pieczarki kroimy w dużą kostkę. Zblanszowane karczochy kroimy na połówki, czosnek kroimy w plasterki. Pieczarki i szalotkę smażymy na patelni, po kilku minutach dodajemy czosnek i karczochy oraz groszek cukrowy. Warzywa doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Po kilku minutach dodajemy łyżeczkę masła. Delikatnie mieszamy.
Upieczone piersi z kurczaka podajemy z warzywami i przygotowanym wcześniej sosem śmietanowo-musztardowym.