Doradca Smaku VII: Pierś kurczaka z groszkiem cukrowym, odc. 34

odc. 34 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Pierś kurczaka z groszkiem cukrowym, odc. 34

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pierś z kurczaka

    500 g
  • szalotka

    2 szt.
  • pieczarki

    3 szt.
  • karczochy

    3 szt. (zblanszowane)
  • groszek cukrowy

    50 g
  • czosnek

    1 ząbek
  • masło

    1 łyżka
  • śmietana 36%

    150 ml
  • olej słonecznikowy

    4 łyżeczki
  • Musztarda czeska

Do smaku

  • pieprz ziołowy

  • tymianek

  • estragon

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Pierś kurczaka z groszkiem cukrowym, odc. 34
Sos: Do śmietany dodajemy musztardę, doprawiamy solą i estragonem, mieszamy. Z kurczaka usuwamy skórę. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym z każdej strony. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, 2-3 minuty po każdej stronie.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Pierś kurczaka z groszkiem cukrowym, odc. 34
Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem pozostałym z patelni i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 20 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Pierś kurczaka z groszkiem cukrowym, odc. 34
Szalotki i pieczarki kroimy w dużą kostkę. Karczochy kroimy na połówki, czosnek kroimy w plasterki. Pieczarki i szalotkę smażymy na patelni, po kilku minutach dodajemy czosnek i karczochy oraz groszek cukrowy. Warzywa doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Po kilku minutach dodajemy łyżeczkę masła. Delikatnie mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Pierś kurczaka z groszkiem cukrowym, odc. 34
Upieczone piersi z kurczaka podajemy z warzywami i sosem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat