Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradca Smaku VII: Pieczona polędwiczka z pomarańczami, odc. 33

5.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa
250 g
kapusta włoska
1 główka
pomarańcza
1 szt.
masło
1 łyżeczka
ocet winny
150 ml
woda
125 ml
wino czerwone wytrawne
150 ml
miód
2 łyżki
olej do smażenia
tymianek
Imbir mielony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
Kmin rzymski mielony Prymat
Sklep Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VII: Pieczona polędwiczka z pomarańczami, odc. 33

Kroki postępowania

1
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju przekładamy polędwicę, solimy i doprawiamy pieprzem białym oraz imbirem z każdej strony. Podsmażoną polędwiczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 °C przez 20 minut.
Krok 1 - Doradca Smaku VII: Pieczona polędwiczka z pomarańczami, odc. 33 foto
2
Liście kapusty szatkujemy i wrzucamy na ciepłą patelnię z odrobiną oleju. Doprawiamy solą, tymiankiem i liściem laurowym, dodajemy łyżkę masła, na końcu dolewamy wodę.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Pieczona polędwiczka z pomarańczami, odc. 33 foto
3
Pomarańcze obieramy ze skóry, kroimy w plasterki i smażymy w rondlu z odrobiną oleju, octu winnego i miodu. Po zagotowaniu dodajemy kmin rzymski.
Polędwiczkę podajemy na kapuście i dekorujemy pomarańczami.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Pieczona polędwiczka z pomarańczami, odc. 33 foto
4
Smacznego!
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Pieczona polędwiczka z pomarańczami, odc. 33 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 31.10.2017 18:30
Uwielbiam polędwiczkę!
bietka 30.10.2017 20:28
Smaczne mięsko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak