Przepis i sposób przygotowania na: Krwawe babeczki/muffinki na Halloween
Przepis na babeczki halloweenowe nie różni się wcale od przepisu na tradycyjne muffiny kakaowe. Przepis jest bardzo ważny, ale finalna dekoracja babeczek zadecyduje o ich wyglądzie i halloweenowym charakterze. Pamiętajcie, by babeczki piec w papilotkach przełożonych do formy na babeczki - w innym wypadku mogą stracić swój muffinkowy kształt. Dodatkowo dekorując babeczki halloweenowe, pamiętajcie by były już przestudzone. Nakładanie kremu śmietanowego na ciepłe ciasto może skończyć się kulinarną katastrofą.
Babeczki halloweenowe - przepis:
1. W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, a w drugiej - jajko, mleko oraz olej.
2. Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości, nie dłużej.)
3. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
W każdej papilotce umieścić masę (do 3/4 wysokości papilotek) i całość wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
4. Śmietankę z pudrem ubić na sztywno i następnie przełożyć do rękawa cukierniczego.
Każdą babeczkę ozdobić bitą śmietaną, na środku ułożyć po wiśni i całość niedbale polać odrobiną syropu wiśniowego.
Na końcu w kremówkę wbić cukrowy nóż.