Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradca Smaku VII: Ratatuj po polsku, odc. 29

5.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka zielona
1 szt.
cukinia
1 szt.
seler naciowy
1 szt.
bakłażan
1 szt.
cebula biała
1 szt.
pomidorki koktajlowe
7-8 szt.
pomidor
1 szt. bez skóry
czosnek
2 ząbki
bagietka
1 szt.
oliwki czarne
1 szt.
oliwa
4 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat
Sklep Prymat
Kmin rzymski mielony Prymat
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VII: Ratatuj po polsku, odc. 29

Kroki postępowania

1
Paprykę, cukinię, seler i obranego ze skóry bakłażana kroimy w dużą kostkę, a cebulę w pióra.
Krok 1 - Doradca Smaku VII: Ratatuj po polsku, odc. 29 foto
2
Do dużego garnka wlewamy 2 łyżeczki oliwy z oliwek. Smażymy paprykę, doprawiamy majerankiem i mieszamy. Następnie dodajemy seler naciowy. Po minucie dodajemy cukinię, mieszamy i doprawiamy kminem rzymskim. Po kilku minutach do garnka dodajemy cebulę i bakłażan. Doprawiamy do smaku papryką słodką, solą i pieprzem. Całość podlewamy odrobiną wody. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Pomidory koktajlowe kroimy na pół i pod koniec dodajemy do garnka z ratatuj. Dusimy przez kilka minut. Dodajemy oliwki i szczyptę cukru.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Ratatuj po polsku, odc. 29 foto
3
Obranego ze skóry pomidora kroimy w dużą kostkę, ząbki czosnku kroimy w cienkie plastry. Czosnek smażymy na małej patelni na pozostałej oliwie. Po chwili dodajemy pokrojone pomidory i smażymy razem.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Ratatuj po polsku, odc. 29 foto
4
Bagietkę kroimy na dość grube kromki i pieczemy przez około 2 minuty w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Ratatuj po polsku, odc. 29 foto
5
Grzanki smarujemy pastą pomidorową i podajemy razem z ratatuj.
Krok 5 - Doradca Smaku VII: Ratatuj po polsku, odc. 29 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 24.10.2017 16:02
Super danie. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak