Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podudzia pieczone z dynią i ziemniaczkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mięso

pałki z kurczaka 4 sztuki
przyprawa uniwersalna 1 łyżka
masło 4 łyżeczki
Pieprz czarny Prymat w młynku
kurkuma 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka

Warzywa

dynia 0,5 kg
ziemniaki 0,5 kg
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
kurkuma 1 łyżka
olej rzepakowy 4 łyżki

Porada

Pyszne, łatwe w przygotowaniu, bardzo zdrowe, pięknie kolorowe i sycące danie, które w dodatku praktycznie zrobi się samo. Wystarczy pokroić, przyprawić, wstawić do piekarnika i gotowe!

Przepis i sposób przygotowania na: Podudzia pieczone z dynią i ziemniaczkami

1. Pałki myjemy i suszymy dokładnie na ręczniku papierowym. Przyprawę uniwersalną, kurkumę, czosnek i pieprz dokładnie mieszamy ze sobą w miseczce. Powstałą mieszanką przypraw nacieramy mięso (także pod skórką).

2. Obrane ziemniaki i dynię kroimy w średnią kostkę i przekładamy do miski. Wsypujemy sól, kurkumę i rozmaryn, wlewamy olej. Energicznie potrząsamy miską aż warzywa połączą się z przyprawami. Podudzia układamy w naczyniu żaroodpornym, następnie między nimi wykładamy warzywa. Na podudziach wykładamy po łyżeczce masła. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 60-70 minut. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak