Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Malinowo-truskawkowy deser na owsiano- sezamowym spodzie

5.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Spód owsiano- sezamowy:

ziarna sezamu
30 gramów
płatki owsiane
100 gramów
słonecznik ziarna
30 gramów
kakao
1 łyżeczka
daktyle
5 sztuk
miód gryczany
3 łyżki

Masa malinowo-truskawkowa:

serek kanapkowy biały
4 opakowania
maliny świeże
200 gramów
truskawki
100 gramów
orzechy nerkowca
100 gramów
wanilia laski
1 sztuka
Sklep Prymat
ksylitol
3 łyżeczki
sok z cytryny
1 sztuka

Dekoracja:

maliny świeże
kilka sztuk
truskawki
kilka sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowo-truskawkowy deser na owsiano- sezamowym spodzie

Daktyle moczymy w odrobinie wody i podgrzewamy je na małym ogniu. Płatki owsiane, uprażony sezam oraz ziarna słonecznika mieszamy i wlewamy do nich miód. Następnie dodajemy daktyle i wyrabiamy wszystko na gładką masę (najlepiej wyrabiać ją rękami). W razie potrzeby należy dodać więcej miodu. Nasze ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dla bezpieczeństwa możemy posmarować papier odrobiną oleju kokosowego. Wstawiamy spód na ok. 4 godziny do lodówki. Maliny i truskawki podgrzewamy na patelni z odrobiną wody, dodając do nich wanilię oraz sok z cytryny oraz ksylitol. Podgrzewamy, aż owoce uzyskają gęstą konsystencję. Studzimy. Orzechy nerkowca blendujemy na gładką masę, stopniowo dodając serki i owoce. Masa powinna być bardzo gęsta i kremowa. Smarujemy schłodzony spód masą malinową, następnie wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę. Przed podaniem dekorujemy owocami i odrobiną czekolady.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 10.10.2017 17:27
po prostu pychotka :)
jejkuchnia 10.10.2017 16:28
Piękny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak