Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w sosie pieczarkowym
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. Filet z łososia pozbawiamy skóry, skrapiamy go oliwą z oliwek i oprószamy z obu stron solą oraz białym pieprzem. Filety układamy na papierze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 15 minut.
KROK 2. Pokrojone w kostkę szalotki szklimy na maśle, a następnie dodajemy do nich pokrojone w plastry brązowe pieczarki. Grzyby oprószamy delikatnie solą, aby szybciej puściły wodę i zachowały ładny kształt. Gdy woda odparuje, dodajemy śmietanę, biały pieprz, sól i gałkę muszkatołową, zagotowujemy i dusimy wszystko jeszcze przez około 2 minuty.
KROK 3. Na gotowym sosie pieczarkowym układamy upieczone filety z łososia i podajemy z ryżem jaśminowym oraz ulubioną surówką.
Życzę smacznego! :)