Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kostka Królowej

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek
6 szt
mąka pszenna
1 łyżka czubata
mąka ziemniaczana
3 łyżki czubate
cukier
150 g
cukier waniliowy
torebka
Sklep Prymat
masło
200 g
mleko
400 ml
serek mascarpone
250 g
czekolada gorzka
50 g
śmietana 30%
200 ml
herbatniki
300 g
nutella
3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kostka Królowej

Do połowy mleka dodać przesiane przez sito mąki, dodać żółtka i dobrze wymieszać, aby nie powstały grudki. Pozostałe 200ml mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną. Do wrzącego mleka dodać żółtka z mąkami i wszystko energicznie mieszać do powstania aksamitnego budyniu. Budyń odstawić do całkowitego ostudzenia. Masło zmiksować na puch,następnie stopniowo dodawać po 1 łyżce budyniu do uzyskania gładkiej konsystencji. Na dnie blaszki 20x35 cm ułożyć herbatniki, posmarować połową kremu, następnie wyłożyć kolejną warstwę herbatników i pozostałą część kremu. Na krem wyłożyć ostatnią warstwę ciastek. Mascarpone zmiksować z Nutellą i posmarować wierzch ciasta.Ciasto posypać gorzką czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach. Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc aby herbatniki zmiękły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 24.09.2017 16:43
Pięknie wygląda. Rzeczywiście królewska! ;)
Bożena Matuszczyk 23.09.2017 14:03
Smakowita ta kostka królowej.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak