Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eton mess z truskawkami i nektarynką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

truskawki 150 g
śmietana kremówka 250 ml
woda 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
cukier puder 2 łyżki
nektarynka 1 szt
bezy kilka szt

Przepis i sposób przygotowania na: Eton mess z truskawkami i nektarynką

Żelatynę zalewamy zimną wodą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Truskawki obieramy ze szypułek (kilka odkładamy do dekoracji). Myjemy pod bieżącą wodą a następnie blendujemy na gładki krem. Podgrzewamy w garnku z cukrem pudrem (możemy zagotować). Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dolewamy truskawki i miksujemy na wolnych obrotach aż owoce połączą się ze śmietaną. Mus truskawkowy przekładamy do kieliszków.
Następnie blend ujemy obraną nektarynkę i wylewamy na mus. Układamy pokruszone bezy i świeże truskawki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 15.09.2017 10:05
Fajny deserek. :)
w mojej kuchni 14.09.2017 16:39
deser warty grzechu kalorii

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak