Przepis i sposób przygotowania na: Quesadillas z grillowanym, pikantnym kurczakiem z dodatkiem sosu śmietankowego, barbeque i guacamole
Dwie szklanki mąki łączę z gorącą wodą i olejem. Całość mieszam i energicznie wyrabiam przez 5 minut. Ciasto odstawiam na 30 minut w misce przykrytej wilgotną ściereczką. Posypuję stolnicę mąką i wyrabiam ciasto na płaskie tortille. Smażę przez minutę na stronę na gorącej, suchej patelni.
Kurczak
Do umytego i wysuszonego kurczaka dodaję imbir, chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, sól, oliwę i kolendrę. Całość mieszam i odstawiam do lodówki na godzinę. Grilluję kurczaka na średnim ogniu przez 4-5 minut na stronę.
Sos barbecue
Drobno pokrojoną cebulę i czosnek smażę chwilę na oleju. Dodaję cukier i mieszam czekając aż zacznie się karmelizować. Dodaję wędzoną paprykę, sos Worcester, ketchup i wędzoną paprykę. Całość mieszam i duszę przez 3-4 minuty aż sos zrobi się gęsty.
Sos guacamole
Z awokado wyciągam miąższ. Dodaję oliwę z oliwek, poszatkowaną w drobną kostkę cebulę, sos z limonki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość mieszam i doprawiam solą i pieprzem.
Sos śmietankowy
Do śmietany dodaję oliwę z oliwek i mieszam.
Wykończenie dania
Papryki pozbawione gniazd nasiennych kroję w kostkę a cebulę w piórka. Ścieram ser na jedną tortillę. Dodaję kurczaka, paprykę, cebulę i listki kolendry. Ścieram ponownie ser i zakrywam całość drugą tortillą. Piekę w 150 C przez 12 minut aż ser się roztopi a tortilla zrobi się twarda. Podaję z trzema sosami.