Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Czekoladowy sernik na zimno z melonem i galaretką na spodzie z masy krówkowej i prażonej gryki

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

masa krówkowa
400 g (u mnie orzechowa)
gryka preparowana
70 g

Masa serowa

ser na sernik
1 kg
cukier puder
6 łyżek
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat
czekolada gorzka
200 g (60% kakao)
mleko
4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat
6 łyżek
Sklep Prymat
woda zimna
12 łyżeczek

Wierzch

melon miodowy
1/2 sztuki
galaretka truskawkowa
1 opakowanie
wrzątek
1,5 szklanki

Porada

Grykę preparowaną możecie zastąpić ryżem preparowanym.

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy sernik na zimno z melonem i galaretką na spodzie z masy krówkowej i prażonej gryki

Kroki postępowania

1
Grykę dokładnie mieszamy z masą krówkową. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy spód, dokładnie rozprowadzamy po dnie tortownicy i dociskamy.
Krok 1 - Czekoladowy sernik na zimno z melonem i galaretką na spodzie z masy krówkowej i prażonej gryki foto
2
Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy, czekamy, aż napęcznieje. Gdy tak się stanie, rozpuszczam,y cały czas mieszając, na wolnym ogniu (żelatyna nie może się zagotować!), studzimy. Ser przekładamy do miski. Miksujemy z cukrami. Czekoladę łamiemy na kostki i wrzucamy do rondelka, wlewamy mleko, wstawiamy na najmniejszy ogień i cały czas mieszając, rozpuszczamy. Wlewamy do masy serowej i dokładnie miksujemy. Następnie powoli, ciągle mieszając, wlewamy żelatynę.
Krok 2 - Czekoladowy sernik na zimno z melonem i galaretką na spodzie z masy krówkowej i prażonej gryki foto
3
Masę przekładamy na spód, wygładzamy. Na wierzch wciskamy pokrojonego w kostkę melona, odkładamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Gdy zacznie tężeć, wylewamy na wierzch sernika i wkładamy z powrotem do lodówki do stężenia na całą noc. Smacznego!
Krok 3 - Czekoladowy sernik na zimno z melonem i galaretką na spodzie z masy krówkowej i prażonej gryki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 29.08.2017 13:24
z chęcią zjadłabym kawałeczek tego serniczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak