Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buchty drożdżowe ze śliwkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ zaczyn

maślanka 1 szkl.
drożdże świeże 1/3 kostki
mąka pszenna 4 pełne łyżki
cukier 3 łyżki

~ ciasto

mąka pszenna 500 g
olej 1/2 szkl.
jajko całe
śliwki duże kilka
cukier trzcinowy

Przepis i sposób przygotowania na: Buchty drożdżowe ze śliwkami

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w maślance z cukrem i mąką. Odstawić na 10 minut.
Krok 1 - Buchty drożdżowe ze śliwkami foto
2
Wbić jajko i wymieszać.
Krok 2 - Buchty drożdżowe ze śliwkami foto
3
Dolać oleju i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 3 - Buchty drożdżowe ze śliwkami foto
4
Wsypać mąkę i wyrobić ciasto.
Krok 4 - Buchty drożdżowe ze śliwkami foto
5
Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Krok 5 - Buchty drożdżowe ze śliwkami foto
6
Uformować bułki, do każdej włożyć po pół dużej śliwki i wsypać po trochę cukru trzcinowego. Każdą bułkę posmarować olejem i ułożyć w przygotowanej formie wyłożonej papierem do pieczenia. posypać cukrem trzcinowym i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 6 - Buchty drożdżowe ze śliwkami foto
7
Piec 25 minut w temperaturze 170*C z termoobiegiem.
Krok 7 - Buchty drożdżowe ze śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 03.08.2017 20:58
Ja je wczoraj piekłam z kupnymi - te wielkie okrągłe, podobne do renklod, ale fioletowe - idealne do bułek, bo są słodkie, jędrne i pesteczka malutka :)
anka1988 03.08.2017 19:24
już niedługo sezon na śliwki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak