Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z rabarbarem i piana

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1,5 szkl
masło 50 g
żółtko jajek 5 szt
proszek do pieczenia 1/2 łyzeczki
rabarbar 1 kg
cukier 1/4 szkl + 3 łyżki do rabarbaru

Beza

białko 5 szt
cukier 1/4 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z rabarbarem i piana

Na stolnicę wsypać przesianą mąkę, dodać masło, cukier, żółtka, proszek do pieczenia i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie przełożyć do blachy o wymiarach 30x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiec przez 15minut do lekkiego zrumienienia.Rabarbar oczyścić z twardych włókien, pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier i podsmażyć 5 minut po czym całkowicie ostudzić.Gdy rabarbar będzie zimny białka ubić na sztywną pianę, pod sam koniec dodać cukier oraz mąkę i krótko zmiksować do połączenia się składników. Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar oraz pianę z białek. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec przez 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak