Przepis i sposób przygotowania na: ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z POLĘDWICZKĄ WIEPRZOWĄ I WARZYWAMI
Polędwiczkę oczyszczam z błon, kroję na 3 części wzdłuż, a następnie w plasterki. Oprószam solą i pieprzem.
Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie.
Na oleju na większym ogniu podsmażam mięso (około 2-3 minuty), wykładam na ręcznik papierowy.
Na tej samej patelni roztapiam masło, wrzucam warzywa dosyć solidnie oprószone przyprawą do makaronu. Smażę 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszam.
Do warzyw dodaję z powrotem podsmażone mięso, makaron i pomidory w puszce, smażę kolejne 7 minut. Po tym czasie dodaję ser Grana Padano i smażę kolejne 3 minuty. Na koniec dodaję 2/3 posiekanej natki pietruszki i doprawiam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Całość przekładam do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układam półplasterki mozzarelli, posypuję pozostałą natką pietruszki.
Danie zapiekam 10 minut w 180 stopniach (pod przykryciem), potem kolejne 5 minut (bez pokrywki).