Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z pomarańczy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomarańcza 5 szt
cytryna 1 szt
cukier 4 szkl
woda 1,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z pomarańczy

Pomarańcze i cytrynę dokładnie wyszorować i sparzyć chwilę we wrzątku. Owoce bardzo dokładnie obrać ze skórki, skórkę z pomarańczy i cytryny obrać z białej, gorzkiej części a owoce pokroić w kostkę. Włożyć do dużego garnka z grubym dnem.Skórki pokroić na bardzo drobne paseczki i włożyć do garnka.Owoce i skórki zalać 1,5 l wrzącej wody, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika. Dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Garnek pozostawić na całą noc w temperaturze pokojowej. Kolejnego dnia znowu zagotować i gotować na wolnym ogniu przez około 3,5 - 4 godziny, bez pokrywki, mieszając od czasu do czasu. Gorącą konfiturę włożyć do suchych i czystych słoików, zakręcić zakrętkę i odwrócić do góry dnem aby konfitura się zassała.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 19.07.2017 13:28
Pysznie wygląda :)
Róża1 19.07.2017 00:00
fajny przepis !!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak