Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany antrykot wołowy z domowym sosem barbecue, frytkami i sałatką z sosem winegret
Mięso nacieram olejem rzepakowym i doprawiam czarnym pieprzem z obu stron. Na dobrze rozgrzanego grilla kładę mięso i smażę po 3 minuty na stronę. Steki odwracam tylko raz. Zdejmuję z grilla steki, odczekuję chwilę i doprawiam solą. Opcjonalnie na mięso można dodać jedną łyżkę masła.
Frytki
Z obranych ziemniaków (odmiana: Satina) wycinakiem do jabłek wycinam ziemniaki w kształcie tuby. Do wrzącej wody wrzucam i gotuję ziemniaki przez 10 minut. Odcedzam i wrzucam do mocno rozgrzanego oleju. Smażę do uzyskania złotego koloru. Odcedzam na ręczniku papierowym w celu redukcji nadmiaru tłuszczu i doprawiam solą.
Sos winegret
Dodaję do kubeczka w odpowiednich proporcjach oliwę z oliwek, musztardę dijon, ocet winny i doprawiam solą i pieprzem. Całość mieszam przez 30 sekund.
Sałatka z sosem winegret
Szatkuję cebulę w piórka. Do mixu sałat dodaję pokrojone na pół pomidory koktajlowe oraz poszatkowaną cebulę. Na koniec doprawiam zrobionym wcześniej sosem winegret i całość mieszam.
Sos barbecue
Drobno pokrojoną cebulę i czosnek smażę chwilę na oleju. Dodaję cukier i mieszam czekając aż zacznie się karmelizować. Dodaję wędzoną paprykę, sos Worcester, ketchup i wędzoną paprykę. Całość mieszam i duszę przez 3-4 minuty aż sos zrobi się gęsty.
Wykończenie dania: Wykładam wszystkie składniki oddzielnie. Wołowina po grillowaniu powinna chwilę odpocząć dlatego nie wolno jej nakłuwać bezpośrednio po smażeniu.