Grillowany antrykot wołowy z domowym sosem barbecue, frytkami i sałatką z sosem winegret

Grillowany antrykot wołowy z domowym sosem barbecue, frytkami i sałatką z sosem winegret

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki na wołowinę

  • antrykot wołowy

    800 g
  • olej rzepakowy

    20 ml
  • pieprz czarny ziarnisty

    4 szczypty
  • sól morska

    4 szczypty
  • masło

    1 łyżka

składniki na frytki

  • ziemniaki

    1,5 kg
  • olej rzepakowy

    2 l
  • woda

    2 l
  • sól

    2 szczypty

składniki na sos winegret

  • oliwa z oliwek

    4 łyżki
  • ocet winny

    1 łyżka
  • musztarda dijon

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz czarny ziarnisty

    1 szczypta

składniki na sałatkę

  • mix sałat

    1 opakowanie
  • pomidory koktajlowe (czerwone)

    500 g
  • cebula czerwona

    2 szt

składniki na sos barbecue

  • cebula biała

    1 szt
  • ząbki czosnku

    4 szt
  • cukier brązowy

    2 łyżki
  • wędzona papryka w proszku

    1 łyżka
  • sos worcestershire

    2 łyżki
  • domowy ketchup

    3 łyżki
  • sól do smaku

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Antrykot wołowy
Mięso nacieram olejem rzepakowym i doprawiam czarnym pieprzem z obu stron. Na dobrze rozgrzanego grilla kładę mięso i smażę po 3 minuty na stronę. Steki odwracam tylko raz. Zdejmuję z grilla steki, odczekuję chwilę i doprawiam solą. Opcjonalnie na mięso można dodać jedną łyżkę masła.

Frytki
Z obranych ziemniaków (odmiana: Satina) wycinakiem do jabłek wycinam ziemniaki w kształcie tuby. Do wrzącej wody wrzucam i gotuję ziemniaki przez 10 minut. Odcedzam i wrzucam do mocno rozgrzanego oleju. Smażę do uzyskania złotego koloru. Odcedzam na ręczniku papierowym w celu redukcji nadmiaru tłuszczu i doprawiam solą.

Sos winegret
Dodaję do kubeczka w odpowiednich proporcjach oliwę z oliwek, musztardę dijon, ocet winny i doprawiam solą i pieprzem. Całość mieszam przez 30 sekund.

Sałatka z sosem winegret
Szatkuję cebulę w piórka. Do mixu sałat dodaję pokrojone na pół pomidory koktajlowe oraz poszatkowaną cebulę. Na koniec doprawiam zrobionym wcześniej sosem winegret i całość mieszam.

Sos barbecue
Drobno pokrojoną cebulę i czosnek smażę chwilę na oleju. Dodaję cukier i mieszam czekając aż zacznie się karmelizować. Dodaję wędzoną paprykę, sos Worcester, ketchup i wędzoną paprykę. Całość mieszam i duszę przez 3-4 minuty aż sos zrobi się gęsty.

Wykończenie dania: Wykładam wszystkie składniki oddzielnie. Wołowina po grillowaniu powinna chwilę odpocząć dlatego nie wolno jej nakłuwać bezpośrednio po smażeniu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1984

17.07.2017 09:04
Pyszny stek :) Z przyjemnością bym spróbowała :)

SzczyptaChili

16.07.2017 22:00
Mnim... aż ślinka cieknie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat