Grillowany antrykot wołowy z domowym sosem barbecue, frytkami i sałatką z sosem winegret

Grillowany antrykot wołowy z domowym sosem barbecue, frytkami i sałatką z sosem winegret

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki na wołowinę

  • antrykot wołowy

    800 g
  • olej rzepakowy

    20 ml
  • pieprz czarny ziarnisty

    4 szczypty
  • sól morska

    4 szczypty
  • masło

    1 łyżka

składniki na frytki

  • ziemniaki

    1,5 kg
  • olej rzepakowy

    2 l
  • woda

    2 l
  • sól

    2 szczypty

składniki na sos winegret

  • oliwa z oliwek

    4 łyżki
  • ocet winny

    1 łyżka
  • musztarda dijon

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz czarny ziarnisty

    1 szczypta

składniki na sałatkę

  • mix sałat

    1 opakowanie
  • pomidory koktajlowe (czerwone)

    500 g
  • cebula czerwona

    2 szt

składniki na sos barbecue

  • cebula biała

    1 szt
  • ząbki czosnku

    4 szt
  • cukier brązowy

    2 łyżki
  • wędzona papryka w proszku

    1 łyżka
  • sos worcestershire

    2 łyżki
  • domowy ketchup

    3 łyżki
  • sól do smaku

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Antrykot wołowy
Mięso nacieram olejem rzepakowym i doprawiam czarnym pieprzem z obu stron. Na dobrze rozgrzanego grilla kładę mięso i smażę po 3 minuty na stronę. Steki odwracam tylko raz. Zdejmuję z grilla steki, odczekuję chwilę i doprawiam solą. Opcjonalnie na mięso można dodać jedną łyżkę masła.

Frytki
Z obranych ziemniaków (odmiana: Satina) wycinakiem do jabłek wycinam ziemniaki w kształcie tuby. Do wrzącej wody wrzucam i gotuję ziemniaki przez 10 minut. Odcedzam i wrzucam do mocno rozgrzanego oleju. Smażę do uzyskania złotego koloru. Odcedzam na ręczniku papierowym w celu redukcji nadmiaru tłuszczu i doprawiam solą.

Sos winegret
Dodaję do kubeczka w odpowiednich proporcjach oliwę z oliwek, musztardę dijon, ocet winny i doprawiam solą i pieprzem. Całość mieszam przez 30 sekund.

Sałatka z sosem winegret
Szatkuję cebulę w piórka. Do mixu sałat dodaję pokrojone na pół pomidory koktajlowe oraz poszatkowaną cebulę. Na koniec doprawiam zrobionym wcześniej sosem winegret i całość mieszam.

Sos barbecue
Drobno pokrojoną cebulę i czosnek smażę chwilę na oleju. Dodaję cukier i mieszam czekając aż zacznie się karmelizować. Dodaję wędzoną paprykę, sos Worcester, ketchup i wędzoną paprykę. Całość mieszam i duszę przez 3-4 minuty aż sos zrobi się gęsty.

Wykończenie dania: Wykładam wszystkie składniki oddzielnie. Wołowina po grillowaniu powinna chwilę odpocząć dlatego nie wolno jej nakłuwać bezpośrednio po smażeniu.

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1984

17.07.2017 09:04
Pyszny stek :) Z przyjemnością bym spróbowała :)

SzczyptaChili

16.07.2017 22:00
Mnim... aż ślinka cieknie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat