Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z botwinką i kozim serem
Kroki postępowania
Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy posiekane masło i sezam i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto chowamy na ok. 30 minut do lodówki.
Przygotowanie nadzienia:
Buraczki obieramy i kroimy w plasterki. Umyte liście wraz z łodyżkami siekamy. Marchew obieramy i również kroimy w plasterki.
Na patelni rozpuszczamy masło z olejem, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy plasterki marchewki i podsmażamy ok. 5 minut, po tym czasie dodajemy botwinkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz orzechy, smażymy ok. 7-10 minut. Na koniec doprawiamy do smaku suszonym tymiankiem, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
W misce mieszamy jajka ze śmietaną, masę jajeczną doprawiamy solą i pierzem i przelewamy do tarty. Na wierzchu układamy plasterki koziego sera.
Całość ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok. 30-35 minut. Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem i listkami botwinki.