Jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka tortowa

    450 g
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • masło

    185 g
  • cukier puder

    300 g
  • cukier z prawdziwą wanilią

    1 opakowanie
  • skórka z cytryny

    3 łyżki (otartej skórki)
  • jajka

    3 sztuki (duże)
  • jogurt naturalny

    175 g (gęsty)
  • rabarbar

    250 g
  • truskawki

    250 g

Dodatkowo

  • tłuszcz do formy

  • mąka

    3 łyżki
  • cukier puder do posypania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Okrągłą tortownicę o wymiarach 25 cm smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia. Truskawki kroimy na pół po usunięciu szypułek. Rabarbar oczyszczamy i kroimy w plasterki. Owoce przekładamy do miski, zasypujemy 3 łyżkami mąki i odstawiamy na bok.
Krok 2 - Jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej proszek do pieczenia, sól i mieszamy. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem i Cukrem z prawdziwą wanilią Prymat, pod koniec ucierania dodajemy skórkę z cytryny i jajka, cały czas ucierając.
Krok 3 - Jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami
Masę dodajemy do mąki na przemian z jogurtem, łyżka po łyżce. Mieszamy, aż ciasto będzie jednolite.
Krok 4 - Jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami
Na spód tortownicy wkładamy połowę ciasta, następnie układamy połowę owoców, które przykrywamy pozostałym ciastem.
Krok 5 - Jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami
Na wierzchu układamy pozostałe owoce.
Krok 6 - Jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 80-90 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Jeśli góra ciasta zbyt szybko się rumieni, można przykryć ją folią.
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy je i studzimy na kratce.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

13.07.2017 18:00
uwielbiam takie ciasta :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat