Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pstrąg łososiowy gotowany na parze z salsą

5.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Rybka

pstrąg łososiowy
4 szt
imbir
4 plasterki
Kolendra cała Prymat
1 garść
sól i pieprz
sos słodki chili
4 łyżeczki
sos rybny
2 łyżeczki
sok z limonki
1/2 szt

salsa ananasowa

ananas
1/4 szt
ogórek zielony
1 szt
cebula czerwona
1 szt
sok z limonki
1 szt
cukier
1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg łososiowy gotowany na parze z salsą

Pstrąga myjemy, osuszamy oprószamy solą i pieprzem. W miseczce łączymy ze sobą sos rybny, sok z limonki, pokrojony w paseczki imbir, sos słodko kwaśny i natkę kolendry. Tak przygotowaną marynatą smarujemy pstrąga i odstawiamy na 15 minut.

Każdy kawałek pstrąga zawijamy w kawałek pergaminu, zwijamy w paczuszkę i układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy 8-10 minut.

W międzyczasie przygotowujemy salsę – ananasa obieramy, usuwamy zdrewniałą część i kroimy w drobną kostkę. Umytego ogórka kroimy na pół, osuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy go w kostkę i dodajemy do ananasa. Cebule czerwoną kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pokrojonym ananasem i ogórkiem. Całość doprawiamy sokiem z limonki i ewentualnie szczyptą cukru.

Ugotowanego pstrąga przekładamy w papierze na talerze , obok podajemy salsę i cząstki limonki (opcjonalnie ) i serwujemy, smacznego :D

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 09.07.2017 11:00
Dobry obiadek
Ola1984 08.07.2017 11:55
Uwielbiam takie dania :) Pysznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak