Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z bezą
1.Do mąki i wiórek kokosowych dodać zimne masło,cukier
puder,żółtka,proszek do pieczenia,sól. Wszystkie składniki
połączyć. Zagnieść gładkie i pulchne kruche ciasto. Uformować
kulę,zwinąć ją w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
2.Jabłka umyć,podzielić na ćwiartki,obrać ze skórki i usunąć
gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w grubsze plasterki,wymieszać
z cukrem i cynamonem.
3.Kruche ciasto rozwałkować,przenieść na wałku na wysmarowaną
tłuszczem tortownicę o śr.24 - 26cm.,formując brzeg. Spód ponakłuwać
widelcem, wsypać jabłka.
4.Piec 60 minut w temp.180 stopni.
5. Białka z solą ubić na sztywną pianę,dodając stopniowo cukier.Ubita
piana powinna być gęsta i lśniąca. Następnie wyłożyć pianę na
wierz upieczonego, zimnego ciasta. Ponownie wstawić do nagrzanego
piekarnika do 180 stopni i zapiekać 5-6 minut,aż beza nabierze lekko
złotawej barwy.