Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jabłecznik z bezą

5.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche ciasto

mąka
220 g
wiórki kokosowe
80 g
masło lub margaryna
140 g
cukier puder
70 g
żółtko jajek
2 szt
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
sól
1 szczypta
Sklep Prymat

Warstwa jabłkowa

jabłka
1,5 kg
cukier
4 łyżki
cukier waniliowy
1 łyżeczka
Sklep Prymat
cynamon Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Beza

białko
3 szt
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
cukier
130 g

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z bezą


1.Do mąki i wiórek kokosowych dodać zimne masło,cukier
puder,żółtka,proszek do pieczenia,sól. Wszystkie składniki
połączyć. Zagnieść gładkie i pulchne kruche ciasto. Uformować
kulę,zwinąć ją w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
2.Jabłka umyć,podzielić na ćwiartki,obrać ze skórki i usunąć
gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w grubsze plasterki,wymieszać
z cukrem i cynamonem.
3.Kruche ciasto rozwałkować,przenieść na wałku na wysmarowaną
tłuszczem tortownicę o śr.24 - 26cm.,formując brzeg. Spód ponakłuwać
widelcem, wsypać jabłka.
4.Piec 60 minut w temp.180 stopni.
5. Białka z solą ubić na sztywną pianę,dodając stopniowo cukier.Ubita
piana powinna być gęsta i lśniąca. Następnie wyłożyć pianę na
wierz upieczonego, zimnego ciasta. Ponownie wstawić do nagrzanego
piekarnika do 180 stopni i zapiekać 5-6 minut,aż beza nabierze lekko
złotawej barwy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak