Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suflet z dyni

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

miąższ z dyni 60 dkg
cukier 5 dkg
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
orzechy posiekane 5 dkg
cukier waniliowy 1 szt

dodatkowo

cukier puder
gorzka czekolada 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Suflet z dyni

Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę, udusić w niewielkiej ilości wody na małym ogniu aż będzie miękka. Zmiksować dynię na gładką masę , przełożyć do miski. Do dyni dodać, cukier , żółtka,zmielone orzechy, bułkę tartą, cynamon, cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek i stopniowo dodawać do masy dyniowej. Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm, wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Masę wlać do tortownicy. Piec w piekarnik nagrzanym do 200 stopni.
Suflet będzie gotowy gdy jego wierzch się zrumieni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i startą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 02.07.2017 21:35
Bardzo pysznie.
jagoda5913 02.07.2017 20:47
fajny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak