Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z mięsem i kurkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe 50 dag
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1 łyzeczka
olej 6 łyzek
cebula 1 szt
koperek 1/2 pęczka
pieprz do smaku
chilli szczypta
mąka pszenna 3 łyżki
ogórki konserwowe 5 szt
kurki 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z mięsem i kurkami

Kurki dokładnie oczyszczamy jeżeli są duże kroimy na mniejsze części, doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy na 4 łyżkach oleju aż wyparuje z nich woda. Łopatkę kroimy na małe kawałki posypujemy przyprawą do kurczaka, czosnkiem i podpiekany na oleju około 10 minut. Cebulę kroimy w grubą kostkę i dodajemy do mięsa, podpiekamy jeszcze 5 minut, często mieszając, aby mięso się nie przypaliło.Po tym czasie mięso podlewamy szklanką wody i dalej dusimy jeszcze 10 minut aby przyprawy z patelni się całkowicie rozpuściły a woda była brązowa. Mięso przekładamy do garnka, dodajemy podsmażone kurki, wlewamy 3 szklanki wody, dodajemy pokrojone ogórki w kostkę i gotujemy do miękkości około 40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli, i dodajemy posiekany koperek. . Do 100 ml wody wsypujemy mąkę, mieszamy i dodajemy 2 łyżki gorącego wywaru i zagęszczamy sos.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak