Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort owocowy z bezą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Tortownica 18 cm . Biszkopt

jajko 2 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
sól 1 szczypta
cukier 1/2 szklanki
olej rzepakowy 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 1/2 szklanki

Krem owocowy

śmietana kremówka 400 ml 42% lub 36-30%
cukier puder 3/4 szklanki
serek mascarpone 250 g
owoce 450 g ( maliny , jagody , truskawki)
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 czubata żyżeczka
wrzątek 3-4 łyżki

Pącz

woda przegotowana 5 łyżek
sok owocowy przecierowy 2 łyżki ( użyłam z malin)

Dodatkowo

czekolada mleczna 4 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort owocowy z bezą

Kroki postępowania

1
Biszkopt:Białka oddzielić od żółtek , ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli a następnie z cukrem.
Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju.
Wsypać proszek do pieczenia i mąkę , wymieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników.
Masę wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia , piec ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st ( do suchego patyczka).
Biszkopt odstawić do wystudzenia.
Krok 1 - Tort owocowy z bezą  foto
2
Beza:Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli miksując dodawać powoli cukier i mąkę ziemniaczaną.
Ubite białka wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Pozostawić do wystudzenia.
Krok 2 - Tort owocowy z bezą  foto
3
Krem owocowy:Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i mascarpone.
Dodać rozmrożone owoce , zmiksować.
Krok 3 - Tort owocowy z bezą  foto
4
Żelatynę rozpuścić we wrzątku , ostudzić , przelać do kremu , ponownie zmiksować.
Krok 4 - Tort owocowy z bezą  foto
5
Poncz:Wodę wymieszać z sokiem owocowym.
Złożenie: Biszkopt rozkroić na pół wzdłuż , blaty nasączyć ponem.
Krok 5 - Tort owocowy z bezą  foto
6
Krem owocowy podzielić na 3 części.
Pierwszą część wyłożyć na dolny biszkopt , przykryć pozostałym ciastem na którym rozsmarować drugą część remu.
Krok 6 - Tort owocowy z bezą  foto
7
Pozostałym kremem obłożyć tort w koło.
Na wierzchu położyć bezę lekko dociskając aby przykleiła się do kremu.
Bezę posypać tartą czekoladą.
Krok 7 - Tort owocowy z bezą  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 02.07.2017 11:48
Dziękuję :)
Ewelina1991 02.07.2017 09:39
świetny torcik
SzczyptaChili 01.07.2017 22:16
Zgadzam się :)
halina17 01.07.2017 22:00
Dobry tort.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak