Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser "kryształek" na herbatnikach

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 200 g
herbatniki pełnoziarniste 200 g
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
galaretka agrestowa 1 opakowanie
masło 200 g
jogurt naturalny 800 g (grecki)
śmietana 18 proc 200 g
mleko 0,5 l
cukier puder 5 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 4,5 łyżki
woda 1 szklanka

Porada

Pyszny, lekki i efektowny deser na bazie jogurtów naturalnych z nutą śmietany i kolorowymi galaretkami które pięknie prezentują się w przekroju. Na pewno uświetni każde przyjęcie, także dziecięce.

Przepis i sposób przygotowania na: Deser "kryształek" na herbatnikach

Kroki postępowania

1
Każdą galaretkę rozpuszczamy w osobnym naczyniu i odstawiamy do stężenia. Gdy galaretki stężeją zabieramy się za deser. Herbatniki dokładnie kruszymy, mieszamy z roztopionym masłem. Wysypujemy na blaszkę o średnicy 24x36 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wylepiamy spód. Odkładamy do lodówki.
Krok 1 - Deser "kryształek" na herbatnikach foto
2
Mleko podgrzewamy (nie gotujemy!). Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i stopniowo, po łyżce dodajemy do ciepłego mleka ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Gdy mleko będzie zimne dodajemy jogurty, śmietankę i cukier, dokładnie mieszamy. Masa będzie płynna.
Krok 2 - Deser "kryształek" na herbatnikach foto
3
Do masy dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i delikatnie mieszamy. Wylewamy na herbatnikowy spód i odkładamy na noc do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
Krok 3 - Deser "kryształek" na herbatnikach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 02.07.2017 22:36
moje ulubione ciasteczko
ben-ka 30.06.2017 14:05
smaczny deserek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak