Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sernik z frużeliną wiśniową i kruszonką

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna
3,5 szkl
cukier
1 szkl
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
margaryna
250 g
jajko
2 szt
cukier waniliowy
1 torebka
Sklep Prymat

Masa serowa

twaróg
1 kg
serek mascarpone
250 g
jajko
4 szt
budyń śmietankowy
1 szt
cukier puder
1 szkl
cukier waniliowy
1 torebka
Sklep Prymat

Frużelina wiśniowa

wiśnie
1 kg
sok z cytryny
1/2 cytryny
mąka ziemniaczana
5 łyżek
woda
1/2 szkl
cukier
1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z frużeliną wiśniową i kruszonką

Kroki postępowania

1
Wiśnie wydrylować, przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, cukier, wymieszać i odstawić na 15 minut. Owoce zagotować i mieszając gotować 1 minutę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą, wlać do gotujących się owoców i energicznie mieszać. Masę odstawić do wystudzenia. Jeżeli masa jest za rzadka dodajemy więcej maki ziemniaczanej jeżeli jest za gęsta dodajemy trochę wody. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbić jajka i dodać posiekaną margarynę. Zagnieść ciasto.
Krok 1 - Sernik z frużeliną wiśniową i kruszonką foto
2
3/4 ciasta rozłożyć na blaszce wysmarowanej margaryną i posypanej odrobiną bułki tartej o wymiarach 40x24. Piec 15 minut w temperaturze 180C. Druga część ciasta włożyć do zamrażalnika.
Krok 2 - Sernik z frużeliną wiśniową i kruszonką foto
3
Ser zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa. Do sera dodać mascarpone, oba cukry i budyń. Zmiksować do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku.
Krok 3 - Sernik z frużeliną wiśniową i kruszonką foto
4
Na wystudzony spód wyłożyć masę serową i wyrównać. Następnie wyłożyć delikatnie frużeliną wiśniową. Pozostałą część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o dużych oczkach Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec 45 minut. Po upieczeniu studzić przy otwartych drzwiach piekarnika.
Krok 4 - Sernik z frużeliną wiśniową i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynka455 29.06.2017 22:14
serniczek uwielbiam:)
Diana Rusiłowicz 29.06.2017 21:41
Same pyszności.
cukiereczek 29.06.2017 20:35
zjadłabym ze smakiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak