Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z morelami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód

mąka 160 gram
masło 100 gram
cukier 30 gram
woda 2 łyżki
sól 1 szczypta

wypełnienie

budyń śmietankowy 2 opakowania
mleko 0,75 litra
masło 60 gram
cukier 2 łyżki
sok z cytryny 1/2 sztuki
skórka z cytryny 1/2 sztuki
morele 8 sztuk

kruszonka

masło 35 gram
mąka pszenna 40 gram
cukier 25 gram

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z morelami

Kroki postępowania

1
wypełnienie:
Budynie gotujemy na mleku z cukrem. Po ugotowaniu dodajemy masło, sok z cytryny oraz otartą skórkę. Studzimy.
Krok 1 - tarta z morelami foto
2
kruszonka:
Mąkę, masło , cukier szybko łączymy, ale nie zagniatamy tak aby powstały okruszki.
Krok 2 - tarta z morelami foto
3
ciasto:
Z mąki, cukru,masła, wody i soli zagniatamy ciasto,które przynajmniej na 30 - 40 minut odkładamy do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut
Krok 3 - tarta z morelami foto
4
Po tym czasie na ciasto wylewamy budyń, układamy połówki moreli i pieczemy przez kolejne 20 minut. Na koniec posypujemy kruszonką i pieczemy jeszcze około 10 minut.
Krok 4 - tarta z morelami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 27.06.2017 23:35
bardzo apetyczna
Ewa Wojtaszko 27.06.2017 22:46
smaczny deser
Babeczka35 27.06.2017 21:47
Bardzo pysznie.
Diana Rusiłowicz 27.06.2017 18:35
Pysznie wygląda.
cukiereczek 27.06.2017 18:16
no no tarta grzechu warta
Lis 27.06.2017 17:06
Apetyczna tarta:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak