Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowy biszkopt z masą kokosową

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajka duże 5 szt
cukier 3/4 szkl
mąka tortowa 3/4 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta

Masa kokosowa

wiórki kokosowe 20 dag
mleko 2 szkl
masło 15 dag
cukier 0,3 szkl
budyń kokosowy 1 opakowanie
spirytus 2-3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Poncz

herbata 0,5 szkl
spirytus 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka

Pozostałe

czekolada 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowy biszkopt z masą kokosową

Kroki postępowania

1
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru. Następnie ubijając dodawać po 1 żółtku.
Krok 1 - Kakaowy biszkopt z masą kokosową foto
2
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dodać olej i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszki tej z piekarnika lub 2 mniejszych. Piec w temp 180 stopni około 12-15 minut.
Krok 2 - Kakaowy biszkopt z masą kokosową foto
3
Krem
1,5 szklanki mleka zagotować, wsypać wiórki, cukier i mieszając gotować kilka minut. Następnie zdjąć z ognia, pozostawić na 10-15 minut aby napęczniały.
W pozostałym mleku wymieszać proszek budyniowy. Połączyć z wiórkami i nie przerywając mieszania gotować przez kilka minut, zdjąć z ognia, ostudzić.
Krok 3 - Kakaowy biszkopt z masą kokosową foto
4
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Masło zmiksować dodając stopniowo zimny budyń z wiórkami. Przyprawić do smaku spirytusem, połączyć z płynną żelatyną, wymieszać.
Krok 4 - Kakaowy biszkopt z masą kokosową foto
5
Zimny biszkopt skropić ponczem przygotowanym z herbaty, cukru i spirytusu. Ciasto przekroić na pół, na 1 kawałek wyłożyć 2/3 kremu i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
Krok 5 - Kakaowy biszkopt z masą kokosową foto
6
Resztą kremu posmarować wierzch ciasta i ozdobnie oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Odłożyć do lodówki, schłodzić.
Krok 6 - Kakaowy biszkopt z masą kokosową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 26.06.2017 08:23
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak