Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy warkocz z ziołami
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozmącone jajka (troszkę zostawiamy do posmarowania ciasta), sól, wyrośnięte drożdże.
Dolewamy stopniowo mleko i miesimy ciasto. Pod koniec mieszenia dodajemy masło i zioła.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swą objętość.
2. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat i jeszcze raz zagniatamy, aby wypuścić nagromadzone powietrze.
Dzielimy na trzy równe części, z każdej formujemy cienki wałek i zaplatamy warkocz.
Przekładamy go do wysmarowanej olejem keksówki i zostawiamy aby podrosło.
Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy tartym serem.
Pieczemy w temperaturze 175-180 *C od 20-25 minut do zrumienienia.