Drożdżówki ze śliwkami i bakaliami

Drożdżówki ze śliwkami i bakaliami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0,5 kg
  • mleko

    1 szkl
  • masło

    3 dkg
  • drożdże

    2 dkg
  • cukier

    2 łyżki
  • żółtka

    2 szt
  • marmolada śliwkowa

    4 łyżki
  • mieszanka bakaliowa

    100 gr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko zagrzać na lekko ciepło, rozrobić w nim drożdże z cukrem, dodać trochę mąki i wymieszać. Dodać żółtka rozmieszane z cukrem, mieszać dodając stopniowo po trochu mąkę, wyrabiać ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia..
Bakalie pokroić i wymieszać z marmoladą.

Ciasto podzielić na ok 8 równych kawałków, uformować krążki z dołkami w środku i nałożyć nadzienie. Pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym białkiem i posypać pokruszonymi orzechami. Piec na kamieniu ok 30 min .. na blasze ok 45-50 min 175 st.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kuchareczka2

01.10.2012 17:23
pyszne i piękne

Betka

28.05.2012 11:36
lubię takie;))

agnieszka189

08.02.2012 14:14
Ależ one apetycznie wyglądają!

Koper

25.02.2011 16:53
przepiękne te bułeczki

Sarenka

02.10.2010 08:51
Wspaniale. Uwielbiam takie slodkosci. U Ciebie wszystko wyglada zawsze rewelacyjnie.

banditka

06.09.2010 14:26
oj musze wyprobowac ten przepis :) jako fanka wszelkich ciach, babeczek, bułeczek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat